2020 Lemmenjoen vaellus

Kesäloman 2020 heinäkuun loppuun oli varattu viiden päivän Lemmenjoen vaellus työporukan kera.

Tämä oli nyt se eka pidempi vaellus jossa tulisi liikuttua tunturialueella useamman päivän ajan. Neljä yötä, viisi päivää ja noin 45km matkaa.

Reissua on suunniteltu työporukan kanssa jo vuoden 2019 loppupuolelta asti. Olihan mukana loppupeleissä aika iso porukka, lähes kymmenen henkeä. Kokemustaso oli vähän vaeltaneista aina vanhoihin konkareihin asti. Oli hyvä että mukana oli konkareita joilta minun kaltaiseni sai hyviä vinkkejä tulevaa Ruskavaellusta varten (joka on oma eka ”pitkä” yksinvaellus erämaa-alueella. Tai no voiko UKK:ta sanoa erämaaksi?).

Reittinä meillä oli kaksi erilaista vaihtoehtoa.

Kulttuurireitti

Njurgulahti – Härkäkoski – Kapsuoja – Morgamoja – Ravadasjärvi

Hullureitti

Njurgulahti – Härkäkoski – Kultahaminan kautta Vai jokea myötäillen Sallivaaraan.

Reittihän (kulttuuri) on varsin selkeästi merkitty ja eksyminen on kyllä vaikeaa (mutta ei mahdotonta) Lemmenjoella kun liikutaan tuolla virkistys alueella. Mutta tulihan sitä kokeiltua suunnistusta ihan kartalla ja kompassilla (no melkein ainakin) siinä vaiheessa kun päädyttiin hieman oikaisemaan tunturin laen yli. Hullureitin porukka kyllä suunnisti oikeasti koska muuten ei välttämättä määränpäätä olisi saavutettu (sallivaaraa).

Aikaa meille oli varattu kulkea reitti läpi viisi päivää. Itse olin mukana Kulttuuri reitillä.

1. päivä

Eka päivämatka oli reipas 15km tai vähän enemmän. Reitti sinänsä oli mukavan helppo. Ja ekaa kertaa pääsi tekemään joen ylityksen vaijeriveneellä. Joka sinänsä oli ihan helppoa mutta hieman jännä. Nyt tiedän miksi voisi olla hyvä olla mukana yhdet Vaellushanskat.

Leiriydyimme Härkäkoskella jossa löysimme jokaiselle teltalle hyvin paikat. Muita telttakuntia ei Härkäkoskella ollutkaan. Vuokrakämppä oli tosin käytössä. Itikoita ei juurikaan ollut ja illalla oli vielä varsin lämmintä.

Eka yö lämpötila taisi laskea lähelle kymmentä astetta (ehkä). Voisi olla hyvä jos mukana olisi pieni ulkolämpömittari. Uni maittoi hyvin vaikka yöllä oli pitänytkin vetää makuupussin vetskari ihan oikeasti kiinni.

2. päivä

Tavoitteena alun perin oli päästä toisen päivän aikana Morgamojalle. Päivän vaelluksen aikana pääsimme katselemaan Ravadasköngästä joka olikin yksi hienoimpia putouksia mitä nyt suomessa olen nähnytkään. Ravadaskönkäältä jatkoimme matkaa Kultahaminaan jossa ryhmämme jakaantui eri reiteille.

Kulttuuri ryhmä jatkoi Hengenahdisuksen mäkeä pitkin ylöspäin kohtia Morgamojaa. Tosin päädyimme sitten kuitenkin yöpymään Kapsuojan tulipaikalle kun siitä hyvän paikan löysimme. Tässä tuli hyvä muistutus siitä että kannattaa edetä ja muokata suunnitelmia sen mukaan mikä hyvältä tuntuu.

Hengenahdistuksenmäki oli kyllä nimensä arvoinen.

3. päivä

Alun perin kolmas päivä oli tarkoitus pyhittää enemmän kevyelle liikkumiselle ilman rinkkaa. Mutta nyt nousimme Kapsuojalta Morgamojalle. Matka ei ollut pitkä, eikä se ollut edes sitten kovinkaan rankka.

Päästyämme Morgamojalle laitoin teltan pystyyn ja pidin loppupäivän huilia. Osa ryhmästä kävi ohimennen sivukirjastolla katsomassa kirjaston tarjontaa.

Yhtenä tehtävänä oli kokeilla päästä saunomaan Morgamojan saunalla joka on tarkoitettu vain vuokrakämpän käyttäjiä varten. Mutta tällä kertaa ei Vuokralaiset halunneet antaa saunaa muiden vaeltajien käyttöön. Huhut kertovat että monesti vuokralaiset ovat jättäneet saunan oven auki myös muille kulkijoille.

Huilin aikana sain luettua Kimi Räikkösen kirjan loppuun. Joten minulla olisi sitten jokin kirja jättää Karhu Korhosen kirjastolle.

4. päivä

No, suunnitelmissa oli kulkea Morgamojalta Matti Ravadakseen (Karhu Korhosen kirjaston kautta).

Morgamojalta kun noustiin ylös tunturiin maisemat avautuivat todella mukavasti. Maisemat oli juuri sitä mitä odotin.

Matka kirjastolle taittui mukavasti, avotunturissa tuli sitten hieman ”suunnistettua” suoraan kirjastoa kohden. Kirjastolla kävimme läpi kirjat ja koetimme löytää yhden kirjan jonka yksi firmamme työntekijöistä oli sinne jättänyt aiemmin (milloin lie?).

No tästä ei olisi ollut enään pitkä matka yöpymispaikkaan. Mutta, päädyimmekin sitten tekemään kävelyn Ravadasjärvelle asti. Eli vika päivä jäisi sille että voisi nukkua rauhassa niin pitkään haluaa ja voisi rauhassa tehdä aamutoimet ja sitten odotella kuljetusta jokiveneellä Njurgulahdelle.

Neljännen päivän iltana uni tuli varsin nopeasti. Yö nukutti makoisasti ja läheiset telttakunnat ovat ehkä häiriintyneet hieman kuorsauksesta, ehkä.

5. Päivä

No sitten olikin kotimatkan aika. Onneksi olimme valinneet tuon paluun Njurgulahteen päin veneellä eikä kävellen.

Opittua

Suklaata olisi voinut olla enemmän!? Ehkä. Neljännen päivän lämpötila vasta alkoi sulattamaan suklaata, syy siihen taisi olla se että suklaalevy oli rinkan kannessa.

Kännykkää kun käyttää vain kuvaamiseen niin että se on asetettu Flight Modeen niin akku kestää varsin pitkään. Pari päivää menee aika heittämällä.

Pokkari mukaan. Jokin luettava kirja siinä vaiheessa kun pitää paussia/huilaa onkin ihan kova juttu. Tuo Kimi kirjakin meni vaikka en muuten kyllä olisi sitä lukenut.

Pitempikin kävely onnistunee tarvittaessa jos vaan muistaa pitää joitain päiviä helpompana.

Kengät

Nyt oli käytössä Sievin kevytkumpparit terästettynä Comfort pohjallisilla. Alkupäivät tuntui menevän niillä ihan ok mutta jostain syystä viimeisenä kävelypäivän ne alkoivatkin tuntua ehkä turhan ”pehmeiltä”. Olisikohan moinen johtunut väsymyksestä tai sitten siitä että viimeisenä päivänä kävelyvauhti alkoi kiihtyä loppuakohden.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s