2019 Hossa – Ruskavaellus

Hossan_kp

Eka useamman yön yksinvaelluskohde oli nyt sitten Hossa. Tuo Suomen kansallispuistoista ”uusin”. Toisena vaihtoehtona oli vahvasti mikäs muukaan kuin UKK mutta Hossa vei voiton muutamasta eri syystä.

 1. Ajankohta, lokakuun alku on jo sitä aikaa kun UKK:ssa alkaa lunta tulla ihan itsekseen. Ja se tuo taas sen ikävän puolen että merkkaamattomat polut häviävät lumen alle tehokkaasti.
 2. Vesistöjen (purojen) ylityksiä ei ole Hossassa kuin vain siltojen avulla. UKK:ssa voi olla puroja joita ei voi ylittää ilman että kahlaa ne Crocsien avulla. Ja vedenlämpötila on varmaan jo lähellä nollaa.
 3. Päiväkävely matkat. Hossassa pystyy helposti kävelemään sen 10 – 15 kilometriä ja silti on koko ajan säällisen kävelymatkan päässä tiestä (jolta sitten tukiryhmä voi käydä poimimassa kyllästyneen/väsyneen/eksyneen/tai muuten vain pois haluavan vaeltajan).
 4. Ajankohta uudelleen, UKK:ssa ei ole välttämättä ruskaa lainkaan jäljellä. Hossassa ehkä hieman. Ja kun Base Camp sijaitsee Kuusamossa on siitä mahdollista sitten mennä tekemään laskukauden avaus rinteeseen 4.10 kun rinteet avataan,

No miten se yksinvaellus meni? Tarkoitus oli viettää neljä päivää ja kolme yötä Hossan siimeksessä. Rinkkaan oli pakattu tavaraa joka lähtöön. Ruokaa, vara-akku, paristoja, vaihtovaatteita, kahvimaitoa, leipää ym ym ym. Aivan tarkkaa rinkan painoa ei tullut mitattua mutta karkea arvio menee 25 – 30 kilon väliin. Painoa oli selvästi enemmän mitä kesän aikana tehdyillä harjoitus kävelyillä.

Loppujen lopuksi olin vaelluksella 2 yötä ja 3 päivää. Totesin kolmannen päivän aamuna että kolmannen yön jälkeen tehtävä vaellus Muikkupurolta Hossan luontokeskukseen ei ollut sellaista vaellusta mitä lähdin hakemaan reissulta (ai selityksen makua? No vähän). Joten kolmantena päivänä kävelin vain suunnitellun matkan ja kutsuin tukiryhmän noutamaan minut Muikkupuron parkkipaikalta.

Eka päivä

Lähdin matkaan Huosivirran parkkipaikalta kohti Kokalmusta. Jo heti alkumatkasta alkoi satamaan vettä ja ensinmäinen ponnistus sadeviitan kanssa oli edessä. En ollut tuota sadeviittaa aiemmin ”heittänyt” päälleni Rinkan ollessa selässä. Tuo manööveri saattoi näyttää hieman erikoiselta mutta kukas tuota olisi siellä metsässä nähnyt, Rinkan oma sadesuoja oli jo oletuksena kyllä Rinkan päällä.

Eka ruokailupaikka oli Lounajan tulentekopaikka. Tuolla sitä tuli sitten tehtyä kaasun avulla (kaasu+trangia on minun ruuanlaitto välineeni) retkimuonaa. Tulentekopaikka sijaitsi rannalla ja tuulen tuivertaessa meinasi hieman tulla kylmä. Mutta ruuanlaitto onnistui mainiosti. Käyttö- ja juomaveden otin suoraan järvestä. Ruuanlaittoon menevä vesi tuli keitettyä ja juomavesi tuli suodatettua filtteripullon avulla.

20190929_093328259_iOS

Lounajan tulentekopaikalta matka jatkui sitten Lipposensalmen laavulle. Sade ei enää tässä  vaiheessa menoa haitannut. Matkojen suhteen olin jo etukäteen miettinyt että jos jostain syystä jalka ei enää nousisi niin voisin vaikka jäädä tähän Lipposensalmen laavupaikalle yöpymään mutta en sitä tällä kertaa tehnyt. Kävin paikat läpi ja katselmoin sopivat telttapaikat tulevaisuutta ajatellen, Tähänkin paikkaan tuuli kävi reippaasti järveltä päin.

20190929_105235368_iOS

20190929_105306545_iOS

Lipposensalmelta jatkoin matkaa sitten Kokalmuksen Laavulle poiketen kuitenkin matkalla Porotallille.

20190929_112033724_iOS

Tämä Porotalli ei siis ollutkaan mikään ravintolaketju kuten Levin Hulluporo. Porotalleja oli tuossa Kokalmuksen ympäristössä sitten useampiakin.

Kokalmuksessa vietin ekan yön. Päästyäni paikan päälle sain valita itse mihin telttani tällään ja tällä kertaa se paikka oli laavun takana olevan nyppylän päällä.

20190929_120233157_iOS

20190929_124442791_iOS.jpg

Muita hyviä ja tasaisia paikkoja ei  sitten löytyny kuin laavun vieressä. Mutta ajattelin tuossa vaiheessa että jos sinne tulee muita vaeltajia niin Laavulla saattaa olla elämää hieman myöhempäänkin. No tuolla paikalla en sitten nähnyt ketään muita, paitsi poroja.

20190929_145407683_iOS.jpg

20190929_125915070_iOS.jpg

Eka yö oli varsin sateinen. Luin jopa jonkin aikaa kirjaa ja katsoin 3G yhteyden avulla iltauutiset ennen nukkumaan käymistä. Jossain vaiheessa mietin että pitäisikö kaivaa korvatulpat rinkasta mutta en sitten viitsinyt.

Aamutoimet, Teltan kuivaus päältä ja sisältä, tässä wettex toimi varsin hyvin. Tämä oli eka kerta kun sitten pakkasin teltan ”kokonaisena” hieman märkänä pakettiin. Illalla seuraavassa paikassa tulee hieman jännitýstä siitä että miten sisäteltta on säilynyt kuivana. Aamupala + muut toimet ja rinkan pakkaaminen. Rinkka selkään ja kohti seuraavaa yöpymispaikkaa.

20190929_152840230_iOS.jpg

VINKKI 1.

Jos pitää valita yöpymispaikka Kokalmuksen ja Lipposensalmen välillä niin valitsisin tuon Lipposensalmen, Lipposensalmella oli tasaisia telttapaikkoja enemmän.

 

Toinen päivä

Tarkoitus oli kävellä seuraavaksi yöksi Värikallion keittokatokselle. Kävely sinänsä meni ihan hyvin mutta tuo lounaspaussi paikka meni hieman kävelyn loppuvaiheeseen Lihapyörteelle joka on jo varsin liki itse Värikallion keittokatosta. Matkan aikana tuli nähtyä muutama varsin kuivunut lampi.

20190930_085909589_iOS.jpg

Lihapyörteen laavu on perus laavu joka tosin on ihan parkkipaikan vieressä. Täällä tulikin sitten nähtyä jo ihmisiäkin. Perus retkilounas + kaakao päälle ja loppumatka Värikalliolle.

20190930_113217699_iOS

Värikallion keittokatoksella ei sitten mitään kovin hyviä telttapaikkoja ollutkaan. Muutama erikoinen katoksen takana olevassa rinteessä ja muutamia paikkoja tulentekopaikan vieressä. Tällä kertaa päädyin sitten laittamaan teltan lähes nuotiopaikan viereen. Sisäteltassa oli aivan aavistus ”ylimääräistä” kosteutta joka lähti wettexillä kerta pyyhkäisyllä. Eli vaikuttaisi siltä että teltan purkamiseen erillisiin osiin ei ole tarvetta.

20190930_155629987_iOS.jpg

Täällä kävikin sitten vielä illan aikana (ennen auringon laskua) porukkaa jonkin verran, mutta yöksi ei muita tullut.

Tässä vaiheessa kengätkin olivat päivän aikana imaisseet vetta jonkin verran ja koetin niitä kuivatella. Sen lisäksi täällä ei iltauutisten katsominen Internetin kautta onnistunut. Kännykkäverkko oli täällä todella huono (Elisa). Sen vuoksi tulikin luettua kirjaa edellisiltaa enemmän.

20190930_155549692_iOS

Aamutoimet olivat hieman rauhallisemmat johtuen pienoisesta päänsärystä joka oli varmaankin tullut hartioiden jumiutumisesta tai kylmettyneen niskan vuoksi (nukuin pää makuupussista ulkona). Mutta aamupalan ja buranan jälkeen olo helpotti, samalla tuli mietittyä päivän reittiä ja miten seuraava yö tulisi vietettyä. Pienen pähkimisen jälkeen päädyin pyytämään noutoa päivän päätteeksi Muikkupurolta.

20191001_060351877_iOS.jpg

Nyt rinkan pakkaaminen tuntui jo ihan helpolta.

Kolmas päivä

Suuntanan Muikkupuro. Värikallion keittokatokselta on matkaa noin kilometri Ala-Ölkyn laavulle. Ala-Ölkyllä ei ollut ketään enää siinä vaiheessa kun minä sinne saavuin. Itse asiassa en kolmen päivän aika nähnyt kuin päiväretkeläisiä ja kaksi polkupyöräilijää.

20191001_081201789_iOS.jpg

20191001_081518179_iOS.jpg

VINKKI 2.

Jos pitää valita leiriytymispaikka Värikallion ja Ala-Ölkyn välillä niin valitse Ala-Ölkyn laavu. Ala-Ölkyllä on hyviä telttapaikkoja monia.

Matka jatkui siten Ala-Ölkyltä taas Lihapyörteen laavulle ja siitä sitten Laukkujärven autiotuvalle jossa söin lounasta.

20191001_093621941_iOS.jpg

20191001_075737260_iOS.jpg

20191001_093651903_iOS.jpg

Jos olisin päätynyt viettämään vielä yhden yön niin olisin ehkä sitten jatkanut matkaani Puukkojärven autiotuvalle mutta nyt sitten päädyin jatkamaan matkaani Muikkupurolle. Olisin varmaan päässyt yksinään nukkumaan yön autiotuvalla mutta se ei nyt ollut tarkoitus tällä reissulla vaan ennemminkin kokeilla tuota telttailua syksyisissä olosuhteissa ja kokeilla miten eteneminen kolmena peräkkäisenä päivänä painavan rinkan kanssa onnistuu.

20191001_100324178_iOS.jpg

VINKKI 3.

Muikkupurolla on varsin mukavasti telttapaikkoja ja maisemat ovat varmaankin yhdet hienoimmat mitä erilaisia laavupaikkoja on tullut nähtyä.

Miten kävi?

 • Telttailu OK.
 • Vaellus OK, voisi matkaa mennä enemmänkin.
 • Rinkan paino ehkä turhan paljon. Turhaa tavaraa mukana.
 • Rutiinien syntyminen tulee kokemuksien kautta.
 • Valmiit reitit ja hyvin merkatut reitit eivät vaadi suunnistustaitoja.
 • Minne seuraavaksi? (No siis seuraavana päivänä käytiin #lapinkoiraölkky kanssa pienellä karhunkierroksella).
 • Seuraavan reissun suunnittelu käyntiin.

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s